Just nu rasar ett inbördeskrig i Syrien. Det kan inte ha undgått någon att de humanitära konsekvenserna av det är ofattbara. Många människor är på flykt och majoriteten av dem flyr till grannländer i regionen, som Libanon. Andra tar sig hela vägen till Sverige där det finns möjlighet att få asyl. Alla känner dock inte till bakgrunden till att det nu finns större flyktingströmmar över Europa än någonsin tidigare. Inbördeskriget i Syrien kan verka komplicerat för en utomstående betraktare som inte känner till alla detaljer. En snabb titt på historien gör det lättare att förstå varför dagens värld ser ut som den gör.

Interior view of the abandoned and bullet-scarred hospital in Quneitra, Syria. Quneitra was occupied by Israel for seven years beginning in 1967. Today, though decades have passed since the Israeli withdrawal, the town has been left in its destroyed state.

Problemen i den nuvarande konflikten eskalerade snabbt under våren 2011. Det var en orolig tid i de arabiska länderna, vilket gjorde att det fick namnet “The Arab Spring” på engelska. Revolution efter revolution sköljde över länder som Egypten, Tunisien – och Syrien. Den syriska konflikten skulle dock bli den allra mest långvariga och blodfyllda. Snart stod det klart att presidenten i Syrien, Bashar al-Assad, inte skulle vika sig för några protester. När människor strömmade ut på gatorna för att protestera mot regimen svarade han med att låta kulorna vina över folkmassorna och det skördade många offer.

Det var bara början på en av de mest intensiva konflikterna i modern tid. De regimtrogna styrkorna har under de senaste fem åren utkämpat en hård kamp mot rebellstyrkor – med varierande resultat. Ibland har regimens soldater vunnit mark medan andra gånger har det varit rebellerna som sett starkast ut. Resultatet har i samtliga fall varit ett stort lidande bland Syriens människor. Att ta sig ur landet har inte varit lätt. Flyktingar som vill ta sig till Europa har ofta behövt åka båt över oroligt hav och många har dött på färden när skrupellösa människosmugglare har lastat på fler människor än vad båten klarar.

Det är idag svårt att säga när inbördeskriget i Syrien kommer att ta slut. Det finns i dagsläget inga tydliga signaler på att den ena eller andra sidan är på väg att vinna. Det innebär att vi får förbereda oss på att hjälpa till humanitärt och ta emot flyktingar även fortsättningsvis i Sverige.