Många som läser om de tragedier som drabbar flyktingar på väg över Medelhavet känner en maktlöshet inför att de inte kan göra något för att hjälpa till. Kanske är det också svårt att som privatperson bidra till räddningsarbetet som pågår ute till havs, men man kan hjälpa till på andra sätt, till exempel genom att ta hand om de flyktingar som kommer fram till Sverige. En undersökning från Novus, som gjordes på uppdrag av Röda Korset, visade att två av tre svenskar kan tänka sig att engagera sig ideellt för att hjälpa andra människor, men att bara var tionde människa faktiskt gör det. Om du vill vara en av de som faktiskt gör något åt saken, kan du till exempel engagera dig på något av sätten nedan.

Ett av de mest effektiva sätten att hjälpa flyktingarna är att ställa upp som volontär. Det kan man göra på en rad olika sätt. Ett av de mest uppenbara sätten är att engagera sig i verksamheten på ett flyktingboende, men det kan också handla om något så enkelt som att bli vän med en nyanländ, och hjälpa personen att lära sig svenska och integreras i samhället. Det finns särskilda organisationer som arbetar just med att förmedla kontakt mellan svenskar och nyanlända flyktingar som vill lära känna varandra, till exempel Kompis Sverige.boot-998966_960_720

Många av flyktingarna som kommer till Sverige är i skolålder, och det finns därför också stort behov av volontärer som ställer upp som läxhjälp, för att hjälpa barnen genom den första tiden i svensk skola. Man kan också ställa upp som volontär för någon av de ideella organisationer som arbetar för flyktingar i Sverige, till exempel Stockholms stadsmission, Röda Korset och Volontärbyrån.

Om man inte känner att man har tid för att arbeta som volontär eller engagera sig i större utsträckning på ett flyktingboende, kan man ändå bidra till deras verksamhet genom att till exempel skänka kläder. På Outletsverige.se kan man köpa billiga kläder att skänka, om man inte redan har kläder hemma som man har tänkt göra sig av med. Man kan också skänka andra saker, till exempel leksaker till de ensamkommande flyktingbarnen.